A nagy visszatérő: Vitargo

 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A közelmúltban ismét igen nagy népszerűségre tett szert a Vitargo. Igaz, kellett neki egy kis hype, mert az újabbnál újabb tömegnövelők, edzés előtti kiegészítők és edzés utáni formulák a sportolói generáció fiatalodása mellett egy bizonyos értelemben vett visszafejlődésre ösztökélték a piacot, és a Vitargo már-már a feledés homályába merült - méltatlanul. A Vitargo nagyott robbantott néhány éve, amikor elérhetővé vált, és azok, akik már akkor felismerték az előnyeit, azóta is a kiegészítő-arzenáljuk kötelező elemeként tartják számon. A fiatalabb, újonc sporttársak pedig valahogyan mégis a klasszikus, egyszerű cukrokkal tömött szénhidrátos kiegészítők felé kezdtek ismét orientálódni. Frissítsük egy kicsit fel, mit is tud ez a szénhidrát pontosan, és mik az előnyei a cukrokkal, vagy más egyszerű szénhidrátokkal szemben!


A 20 éves Svéd

Bár sokak számára a Vitargo valamiféle újdonságnak tűnhet, valójában nem az: a története egészen 1993-ig nyúlik vissza, amikor Roger Sandström gondolt egy nagyot, és elhatározta, hogy egy olyan sportitalt fog kifejleszteni, amilyet még nem látott a világ. Akkoriban a piac kizárólag olyan termékeket kínált, amelyek egyszerű cukorra épültek, és alkalmatlanok voltak arra, hogy a sportolókat nem csak gyors, de hosszan is tartó energiával lássák el. A nagy teljesítmény sok energiát igényel: világossá vált tehát, hogy a sportolói igényeket nem lehet pusztán cukorból fedezni annak számos negatív élettani hatása miatt. Gyomorproblémák, puffadás, a vércukorszint drasztikus lezuhanása; ezek a hatások voltak azok, amelyeket a Vitargo atyja teljes mértékben ki akart küszöbölni egy speciális szénhidráttal.

Árpamező és Vitargo. Mi lehet a kapcsolat?

A tudósok a régi iskola elveit követve nem tartották elkpézelhetőnek, hogy létrehozható egy olyan szénhidrát, mely az említett negatív hatásokat nem produkálja, mégis kellőképpen hatékony. Sandström terve itt látszólag kezdett zátonyra futni, míg végül 1994-ben nehézségek árán ugyan, de a szkeptikusokat is sikerült meggyőzni. Az igazi áttörést az 1996-os év jelentette, ekkor már klinikai tanulmányok sokasága állt a Vitargo mögött, mely igazolta annak hatékonyságát és előnyeit minden más sportolói körökben használt szénhidrátokkal szemben. A '96-os áttörés ellenére valójában a Vitargo-t már 1994-ben szabadalmaztatta Sandström és a Lyckeby Starch. A vállalat végül 2001-ben kezdett együttműködni a Swecarb AB-vel, mely kizárólagos jogtulajdonosa lett a Vitargo-nak.

Tulajdonképpen mi a Vitargo?

A Vitargo egy speciális árpakeményítő alapú szénhidrát, mely felszívódási tulajdonságait tekintve nagyon közeli rokonságban áll az egyszerű szénhidrátokkal. Valójában egy poliszacharidról van szó, mely összetettség tekintetében nagyjából a keményítőalapú szénhidrátok és az egyszerű szénhidrátok (cukrok) közé pozícionálható. Nagyjából 10 percen belül képes a gyomorból a belekbe távozni, átlagosan 130%-kal gyorsabban, mint a szőlőcukor, vagy például a maltodextrin. Az előnyök teljesen egyértelműek: minél rövidebb ideig tartózkodik a gyomorban az elfogyasztott szénhidrát, annál gyorsabban szívódik fel, és annál gyorsabban látja el az izmainkat energiával. Mivel a gyomorban csak nagyon rövid ideig tartózkodik, "nem üli meg" azt, nem terheli, ezért nem okoz puffadást és teltségérzetet sem. Plusz: a glikogénraktárainkat nagyjából hétszer gyorsabban képes visszatölteni, mint más egyszerű szénhidrátok.

Hogyan lehetséges ez?

A Vitargo egy nagy molekulasúlyú szénhidrát. Mielőtt kémiaórát kezdenénk tartani, ezt le is egyszerűsítenénk egy huszárváságással: minél nagyobb a szénhidrát molekulasúlya a sportitalunkban/edzés utáni turmixunkban, annál kisebb az ozmolaritása. Tehát kvázi annál kevesebb részecske kerül egy adott mennyiségű folyadékba, az alacsony részecskesűrűség miatt pedig sokkal, de sokkal könnyebben emészthető az italunk. Összehasonlításképpen:

Szénhidrát Átlagos molekulasúly
Keményítő > 1.000.000
Vitargo 500.000-700.000
Maltodextrin 1.000-10.000
Kukoricaszirup (cukor) 250-1.000
Szőlőcukor 180

Láttad ezt? A szőlőcukor molekulasúlya 180. A végletekig imádott, szinte minden tömegnövelő szerves részét képező szőlőcukor durván a lista legaljára került. A maltodextrin nagyobb molekulasúlyú a szőlőcukornál, de meg sem közelíti a Vitargo-t. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a sportitalunkban (akár az edzés utáni turmixunkban) ezek a szénhidrátok az alacsonyabb molekulasúlyuk miatt "több helyet" foglalnak el az oldatunkban, ezáltal sokkal nehezebb megemészteni őket.

Glikémiás index, inzulinreakció, miegymás...

Oké, fentebb leginkább olyan dolgok kerültek szóba, ami nem feltétlenül újdonság mindenkinek. Sokszor a Vitargo olyan kontextusban kerül említésre, mint egy olyan szénhidrát, amit bátran alkalmazhatunk akár diéta alatt is, meg egyáltalán bármikor, hiszen ez egy "jó" szénhidrát. Akkor most elárulunk egy érdekességet: a Vitargo glikémiás indexe rettentően magas, 130-140 körüli, tehát sokkal magasabb, mint a szőlőcukor GI-je (100), a maltodextrin GI-je kb. ezzel egyenértékű. Hogyan lehet mégis jobb egy olyan szénhidrát, amelynek magasabb a glikémiás indexe, mint a tiszta cukornak?

Tiszta Vitargo

Mindenek előtt azt fontos tisztázni, miért is fogyasztunk cukrokat, egyszerű szénhidrátokat a sporttevékenységeink alkalmával. Általában egyetlen cél vezérel minket: hogy gyors energiaforráshoz jussunk edzés közben (pl. izotóniás italok által), ezáltal jobb teljesítményt érjünk el az edzéseink során, edzések után fogyasztva pedig gyorsan szeretnénk visszatölteni a glikogénraktárainkat. Plusz: az edzés után fogyasztott magas glikémiás indexű szénhidrát olyan nagy inzulinreakciót ("inzulincsúcsot") vált ki, amely szinte belepumpálja az edzést követő 1 órán belül elfogyasztott tápanyagokat az izmainkba.

Vegyük példának a szőlőcukrot. Adott tehát egy 100-as GI, ami nagy inzulinreakciót vált ki, ez tiszta sor. Viszont az a mennyiség, ami a legtöbb sportolónak elegendő lenne edzés után, sok esetben már nagyon nehezen emészthető, gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat. A fogainkat szétroncsoljuk a cukoroldattal, amit legurítunk a torkunkon, a nagy inzulinreakció pedig a túlkompenzáció eredményeképpen olyan alacsony vércukorszintet is eredményezhet végül, ami akár rosszulléthez, hipoglikémiás állapothoz is vezethet.

Nagyon lesarkítva: sok cukor a vérben---->nagyon sok inzulin---->a vércukorszint drasztikus zuhanása. Cseppet sem egészséges tehát nagy mennyiségű cukorral játszadoznunk edzések után. Edzés közben pedig még ennyire sem. Ebben az esetben a több forrásból (szőlőcukor, maltodextrin, fruktóz) álló oldatok hasznosabbak lehetnek, és ha pl. egy cukoralapú sportitalt fogyasztasz edzés közben, csak az ment meg a vércukorszint drasztikus zuhanásától, hogy folyamatosan kortyolgatod az italt, ami tulajdonképpen egy relatív stabil vércukorszintet eredményez. Amíg iszod. Aztán utána bepunnyadsz, mint akit tarkónvágtak.

Sok tényező van ám...

Sokan közületek éjjel-nappal szőlőcukrot tolnának magukba annak reményében, hogy majd a kreatin ettől harapósabb lesz. Hiba. Sokan még azt is gondoljátok, hogy egyszerű szénhidrátokkal helyettesíthetők a klasszikus források, mint pl. a rizs. Szintén hiba. Kivéve akkor, ha kifejezetten dagadék akarsz lenni. Nem győzzük szajkózni, hogy edzés előtt SOHA ne igyatok szőlőcukrot, mert azon kívül, hogy a hasnyálmirigyeteket kínozzátok vele, még rosszul is lehettek edzés közben. Egyszerű szénhidrátokra, cukorra legfeljebb CSAK edzés után lehet szükség, máskor szigorúan nem ajánlott cukrot zabálni az említett okok miatt. Tehát ne igyál tömegnövelőt edzés előtt, azt hagyd meg inkább edzés utánra.

Vagy tudok egy jobbat: igyál fehérjét és Vitargo-t. Vagy csak Vitargo-t bizonyos időpontokban. Joggal merülhet fel a kérdés bárkiben, ha a Vitargo GI-je a szőlőcukornál is magasabb, miért lehet jobb bármely időpontban? Menjünk sorban:

Edzés előtt fogyasztva

A Vitargo fogyasztása kifejezetten előnyös edzés előtt. Sokakat talán meglep ez az állítás, de van alapja. Mivel a Vitargo nagyon rövid ideig tartózkodik a gyomorban, hiába vált ki hatalmas inzulinreakciót, nem fog végül lezuhanni a vércukorszintünk drasztikusan. Ennek az az oka, hogy amikor az inzulinszint tetőzik, a Vitargo a gyors felszívódásának köszönhetően immár mint glükóz, a véráramunkban elegendő mennyiségben van jelen ahhoz, hogy ne következzen be inzulin túlkompenzáció. Magyarul: nem fogsz beszédülni, nem fogsz ásítozni, és nem leszel rosszul, mert a Vitargo elegendő glükózt fog biztosítani ahhoz, hogy ez ne történjen meg. Ellenben a szőlőcukrot még meg sem sikerült emészteni, már az egekben van az inzulinszintünk. Elég durva különbség, nem igaz? A végeredmény tehát: gyors energiaforrás, amely hosszabb ideig is képes üzemanyagot biztosítani az edzéseinkhez. A Vitargo tehát nem liftezteti a vércukorszintet, mint más egyszerű szénhidrátok.

1,6 kg 
 / 4.6
 
13 290 Ft

Edzés közben fogyasztva

A fentebb említett okokból kifolyólag biztonságosan fogyasztható edzés közben, és a felszívódási tulajdonságainak köszönhetően instant módon tölti vissza a glikogénraktárainkat már ekkor is. Soha nem tapasztalt izomtöltöttséget, telítettséget és instant energiát érhetünk el a Vitargo edzés előtti és közbeni fogyasztásával.

Edzés után fogyasztva

A Vitargo 10 percen belül távozik a gyomrunkból, villámgyorsan megemésztjük, és kis túlzással ugyan, de pillanatok alatt építhetünk belőle glikogént. Nincs puffadás, nincs gyomorpanasz; fél óra múlva jöhet is az edzés utáni étkezésünk, aminek a tápanyagait a Vitargo által kiváltott inzulinreakció szó szerint belepasszírozza az izmainkba. Nincs kómázás, nincs rosszullét, és még enni is tudunk. Regeneráció a javából! Ha kreatint is keverünk az edzés utáni turmixunkba, vagy eleve kreatintartalmú Vitargo-keveréket használunk, a kreatin soha nem látott sebességgel és hatékonysággal fog eljutni az izmainkba, lévén, hogy a kreatin hasznosulása erősen inzulinfüggő. Összehasonlításképpen: a szőlőcukor és/vagy maltodextrin kb. 15 perc múlva még vígan csücsül a gyomrunkban.

Ő Vitargo-val töltött. :)

Az általuk kiváltott inzulincsúcs pedig idejekorán következik be, hiszen mire a kreatin felszívódna, az inzulinszintünk már kezd zuhanni a vércukorszintünkkel együtt. A kreatint a szőlőcukor által kiváltott inzulincsúcs révén az izmainkba pumpálni csak nagyon gyenge hatásfokkal lehet. Egyrészt ezért értelmetlen szőlőcukorral szedni a kreatint, másrészt azért, mert a kreatin cukorral történő alkalmazása eredményezi azt a puha, vizes küllemet, ami miatt mindenki azt gondolja, hogy "a kreatin vizesít". Ez csak két ok, de akadna még jócskán, ha nagyon alaposak szeretnénk lenni. Az elavult dextrózalapú kreatintranszportoknak pedig ezért nincsen már létjogosultsága.

További előnyök

  • A Vitargo által keltett inzulincsúcsot ráadásul nagyon jól ki tudjuk használni edzés közben. Ha extra aminosavakat, kreatint is keverünk az italunkhoz, a glikogén villámgyors visszatöltése mellett ezeket a tápanyagokat szintén az izmainkba préselhetjük, ezzel erős antikatabolikus hatást és jobb teljesítményt is érhetünk el.
  • Noha a Vitargo alapja az árpakeményítő, ennek ellenére teljesen gluténmentes (!) a gyártási eljárásnak köszönhetően, így gluténérzékenyek is gond nélkül fogyaszthatják. Ugyanez nem mondható el például a maltodextrinről, hiszen azt több forrásból is előállíthatják, többek között búzából és árpából is. Ezt nem árt szem előtt tartania annak, aki fokozottam érzékeny a gluténre. Egy tömegnövelő, edzés utáni formula választásánál ez igen fontos szempont lehet.
  • Akár főzéshez, sütéshez is alkalmazhatjuk, mivel alapvetően teljesen íztelen por. Készíthetünk belőle palacsintát, muffin-t, vagy szinte bármilyen más gyors szénhidrátforrásként szolgáló ételt, amit könnyedén magunkkal vihetünk bárhová, és bekeverés nélkül elmajszolhatunk egy intenzívebb fizikai aktivitás előtt.
  • Orvosi beavatkozások (műtétek előtt elsősorban) néhány modernebb szemléletmódú országban bevett gyakorlat a Vitargo alkalmazása (természetesen nem a közgyógyászatban). Elegendő energiával látja el a szervezetet a komoly fizikai és mentális stressz idejére anélkül, hogy megterhelné az emésztőrendszert, jelentősen hozzájárulva ezzel a gyorsabb felépüléshez.

Csudajó ez a Vitargo. Akkor a szőlőcukor/maltodextrin egyáltalán nem is megfelelő edzés után?

Dehogynem. A fenti sorok nem a szőlőcukrot hivatottak sárba tiporni, sokkal inkább a Vitargo előnyeit hangsúlyozták. Sokak számára egyáltalán nem jelent nehézséget nagyobb mennyiségű szőlőcukor megemésztése sem, és gond nélkül le tud zavarni egy szilárd étkezést egy szőlőcukros turmix után röviddel is. Amennyiben valaki nem engedheti meg magának a Vitargo használatát financiális okokból, a szőlőcukor, vagy egy szőlőcukor/maltodextrin kombináció még mindig jó alternatíva, hiszen még ezek is sokkal gyorsabban töltik vissza az izmaink glikogénraktárait, mintha egy szilárd étkezéssel próbálnánk megoldani az edzés utáni gyors tápanyagutánpótlást. A szőlőcukor okozta inzulincsúcsot szintén jól ki tudjuk használni, ha a turmix elfogyasztását követő egy órán belül következik egy szilárd étkezés.

Ha valaki nehezebben emészti ezeket a szénhidrátokat, a megoldás minden esetben az, ha több vízzel készítjük el a turmixunkat, mert így az oldat ozmolaritása javul. Ennek a hátránya mindössze annyi, hogy emberes mennyiségű folyadékot kell a torkunkon legurítani, ha akár csak 50g szőlőcukorral számolunk - márpedig ennél többel még magasabb testsúly esetén sem érdemes kalkulálni.

2,1 kg 
 / 5.0
 
13 890 Ft

A Vitargo drága, nem éri meg.

Költségvetés és cél kérdése. Ha a hasznosulás hatásfokát nézzük, és a fentebb felsorolt előnyöket, nagyon is jól járhat vele, aki benevez rá. Ráadásul sokkal kevesebb is elegendő belőle, mint más egyszerű szénhidrátból, mivel a felszívódási tulajdonságainak köszönhetően hatékonyabban építünk belőle glikogént, így egy 30-50g-os adagból sokkal kisebb eséllyel fogunk zsírszöveteket építeni, mintha ugyanennyi szőlőcukrot használnánk. A magas glikémiás index ellenére leginkább ezért ajánlott diéta idején kis mennyiségben alkalmazni az edzés utáni turmixunkban.

A Vitargo árát egyébként nem a hazai forgalmazók/gyártók határozzák meg alapjaiban, hanem a svédországi üzem: a Vitargo árképzésében a szűk keresztmetszetet az előállítás képezi, ennek a költsége ugyanis magas a speciális gyártási eljárás miatt. Ez az oka annak, hogy bármelyik márka produktumát nézzük, olcsó Vitargo-t bizony sehol nem találunk. Mint minden jó dolgot, természetesen a Vitargo-t is hamisítják: ha nem is Vitargo néven, de "high molecular weight barley starch"-ként találhatunk gyengébb vagy kevésbé gyengébb minőségű koppintásokat 1-2 gyártó termékében. Arra azonban ne vegyünk mérget, hogy ez teljes egészében azonos az eredeti Vitargo-val, ugyanis az eredeti Vitargo és annak a gyártási eljárása szabadalommal védett a mai napig. Ezért válasszuk ismert márkák jól bejáratott produktumait, ezek ugyanis autentikus forrásai a Vitargo-nak.

Vitargo

Valóban nem olcsó mulatság tehát a Vitargo, de bizonyosan több értelme van erre költeni, mint sok fake, soha nem bizonyított hatásosságú hatóanyagot tartalmazó táplálékkiegészítőre. Ezzel garantáltan kézzelfgoható eredményt érhetünk el egy megfelelő program mellett, kellő tudatossággal alkalmazva, míg a "csodaszerek" esetében mindig lutri, hogy érnek-e valamit egyáltalán. Ha azt nézzük, hogy egy komplexebb tömegnövelő ára sokszor közel 10.000 Ft, és ebből az összegből 10-12 adag produktum préselhető ki, hosszabb távon még ha kicsit is, de jobban járunk 30 adag Vitargo-val (vagy éppen Vitargo CRX-szel), ha azt magunk keverjük be fehérjével.

A builder szerkesztősége erősen Vitargo párti - és nem, nem azért, hogy Te megvedd. Mi anélkül is élvezzük az előnyeit. A számtalan vásárlói visszajelzés és a tapasztalat is azt mutatja, hogy az utolsó szóig minden igaz, amit a Vitargo-ról csiripelnek a verebek... ha teheted, legalább egyszer próbáld ki! Aki csalódott (és nem az íze miatt, netán a kreatint nem bírja a gyomra, vagy esetleg éppen nem nőtt 2 centit a karja egy doboztól), az vendégem volt egy dobozra. Ez nem felhívás keringőre: ha unfrankózol, kutyaszart küldök Neked kompenzációképpen. :)

Jerk


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...
Az emberek többsége számtalan dologgal kalkulál, amikor izmot szeretne építeni, de kijelenthetjük, hogy a többség figyelmét elkerüli az alvá...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Mert ugyebár nem csak a méret a lényeg, hanem a forma is! Ezt az izomcsoportot sajnos nagyon gyakran fejlesztik egyoldalúan. Ez az izomcsopo...
Gyúrós, vagy diétás ételek receptjeit keresed? Megtaláltad! Szemétmentes, cukormentes, egészséges receptek a Builder Gasztro Rovatban! Katt ...
Nagyon sok olyan versenyző volt, aki nem szerezte meg a Mr. Olympia címet és emiatt kevésbé lett ismert, de ha meglátod, leesik a fizikumátó...
A következőkben pár nem annyira közismert, azonban nagyon hatékony törzs edzési módszereket mutatunk, hogy meglegyen a kellő alapod a nagy s...
A shaker egy testépítő egyik legjobb barátja. Elkészíthető benne minden por állagú kiegészítő, a fehérjéktől a tömegnövelőkön át a BCAA-ig, ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!