A masszázs előnyei

2010-06-01
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A masszázst gyakran afféle extravagáns, luxusszámba menő dolognak tekintik. Kevesen gondolnak rá, mint működő gyógymódra. Pedig az. A masszázs terápia az orvoslás egyik legegyszerűbb és legrégebbi formája. A Kínai orvosi szakirodalomban már Krisztus előtt 2700 évvel is megemlítik.

Hippokratész is, aki a nyugati orvoslás atyja, már az V. szd-ban leírta, hogy "egy orvosnak sok mindenben tapasztaltnak kell lennie, de főleg a masszírozásban... a masszírozás képes egy túl laza ízületet megkötni, és egy túl kötött ízületet meglazítani". Szerintem valamit tudott Hippokratész...

Gondolj csak bele, mi az első reakciód, mikor bevered a lábujjadat, vagy a fejedet. Ösztönösen az érintett területet kezded el tapogatni. Vagy egy csendes éjszakát kettészakító vádligörcs esetén mi az első dolog, amit teszel...? Azonnal odakapsz, és elkezded nyomkodni. Ezek a teljesen természetes, genetikailag belékn kódolt reakciók mutatják a masszás legalapvetőbb mibenlétét. Ez mind annak a bizonyítéka, hogy az emberi érintésnek gyógyító ereje van.

A fájdalom forrása

Ismert tény, hogy a legtöbb fájdalom a test lágyszöveteiből ered. A fejfájás például gyakran a hát felső részéből, valamint a nyak és a fej izmaiból ered. Az alsóhát fájdalma és a faridegzsába pedig ugyancsak az izomzatból ered, és nem feltétlenül a porckorong problémájára utal.

Egyes tünetek kezelésére a szokványos masszázs kezelés egyenesen kivédheti a sebészeti beavatkozás szükségességét. A kéztőalagút szindróma például, melyet gyakran sebészi úton korrigálnak, az egyik olyan betegség, mely rendszeres masszázzsal kezelhető, gyógyítható.

Ha valaki kéztőalagút szindrómában szenved, az fájdalmat és zsibbadást tapasztalhat a kezében és az ujjaiban. A probléma forrása mindazonáltal a fej és a nyak izmaiban keresendő!!!

Bármi is a tünet, vagy betegség, a masszázs azt a koncepciót foglalja magába, miszerint a test lágyszövetei, az izmok, a fascia (izompólya), az ízületek és inak reagálnak az érintésre. Így a "terápiás masszázs" a test lágyszöveteinek manipulálását jelenti, a fájdalom, a rossz közérzet, az izomgörcsök, és a stressz megelőzése és megszüntetése érdekében, valamint az általános egészségi állapot javítására.

A masszázs előnyei gyakorlatilag megbecsülhetetlenek, figyelembe véve, hogy gyakorlatilag a test minden szervére és rendszerére hatással van. A jó közérzet mellett a kutatások arra is rámutattak, hogy a masszázs csökkenti a stresszt, a vérnyomást, a pulzust, javítja a keringést, a nyirokrendszer keringését is beleértve, elősegíti a méreganyagok ürülését, serkenti az endorfintermelést (mely a szervezet természetes fájdalomcsillapítója).

Miért lehet számodra is előnyös a masszázs?

Tehát, miért is lehet jó a szokványos masszázs terápia azok számára, akik a sportos életmódot tűzték ki célul? A masszázs számunkra jóval több, mint luxus. Ez bizony az egészséges életmódhoz való elkötelezettséged egyik fokmérője. A kutatások megerősítették, hogy a rendszeres masszázs növeli a mozgástartományt, csökkenti a regenerálódáshoz szükséges időt, javítja az izomtónust, és a hajlékonyságot.

Mivel a masszázs afféle "pótszívként" is funkcionál a keringés javításával, ezzel egyúttal segít eltávolítani a méreganyagokat és egyéb anyagcsere termékeket, melyek a súlyzós edzés hatására halmozódnak fel szervezetünkben. Ráadásul a masszázs csökkenti a gyógyuláshoz szükséges időt is sérülések esetén.

Van ezzel kapcsolatban egy hihetetlen történetem. Ferdepados kézisúlyzós nyomásnál az egyik kliensem túlnyújtotta a vállát. Nem csupán annyi történt, hogy leejtette a súlyokat emiatt, ennél rosszabb a helyzet; amikor felült a padról, gyakorlatilag nem tudta mozgatni a karjait. Az igazi izomfájdalmak másnap jelentkeztek nála, ami miatt az edzéseit is be kellett szüntetnie.

Mikor felhívott és elmondta, mi történt, arra gyanakodtam, hogy vaslószínűleg túlnyújtotta a vállában a kötőszövete, ami traumát okozott az adott területen. Teljesen igazam is lett.

Egy mélyizom masszázs közben éreztem is a feszülést a vállízületben, ami nem csupán fájdalmat okozott, de a normális mozgástartományt is beszűkítette. A kötőszövet masszírozása ezen a területen serkentette a keringést, ami természetes módon segítette elő a gyógyulást.

Mindössze három alkalom után, egy három hetes perióduson belül az ízület mozgástartománya ismét normális lett, kliensem pedig visszatérhetett az edzőterembe, és minden probléma nélkül tovább edzhetett. Azt gondolom, Hippokratésznek igaza volt, amikor azt mondta, hogy a masszázs "meglazítja a túl feszes ízületeket".

Miért érdemes rendszeresen masszíroztatni?

Nem állítom, hogy három hét mindenféle baj megszüntetésére elegendő idő. Azonban azt mindenképpen javaslopm, hogy áldozzunk a rendszeres masszázsra, mely biztosítja, hogy szervezetünk minden rendszere optimálisan működjön. Számunkra pedig, akik az edzőtermi munka irányában is elkötelezettek vagyunk, a rendszeres masszázs javítani fogja a teljesítményt, elősegíti a növekedést, és csökkenti a sérülések veszélyét.

A rendszeres masszázs tehát jóval több, mint úri hóbort, vagy afféle luxus. Inkább egy befektetés magadba, befektetés a saját egészségedbe.

Szerző: Lisa Sutton


Kapcsolódó cikkek
Picit szakadjunk el a hagyományos értelemben vett gyúrós cikkektől, és lássunk pár olyan érdekességet, melyek közvetve, vagy közvetlenül mégis csak kapcsolódnak...
Sajnos az ízületi fájdalmak egy intenzíven sportoló ember számára nem ismeretlenek. Előbb vagy utóbb a legtöbbünket utolérik. A kurkuma és a gyömbér fűszerek eg...
Ne csak edzett legyél, hanem egészséges is! A flavonoidok olyan egészségmegőrző vegyületek, melyeket a növények saját védelmükre termelnek, de Neked is segíten...
Örök téma, örök probléma. Amiről az átlagember azt hinné, hogy csak a terhes nőket és/vagy a túlsúlyos embereket érinti, sajnos mi tudjuk, hogy a súlyzós edzés ...
_Akinek az előző cikk nem volt elég meggyőző, annak csak így címszavasan megmutatjuk, mit lélegzik be minden egyes "szíváskor". Azt gondoljuk, ezt a problémát n...
A korábbi cikkekből már tudjuk, hogy ha fogyni szeretnél, akkor nem jó az éhezés, nem jó a túl magas szénhidrát bevitel, a magas telített zsírsav bevitel, célsz...
Ebben a hideg téli időben sokak esnek áldozatul kisebb meghűléseknek, megfázásoknak. Ezt meg lehet előzni egyrészt étrendkiegészítőkkel, de már több kutatás is ...
RÁGÓ JÓTÉKONY HATÁSA: - a rágó rágása közben több nyál termelődik,és ez eltávolítja a fogak között lévő ételmaradékot - a rágóban a cukor helyett alkalmazot...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!