A legnagyobb hibák, amikor először lemész a terembe

 / 4.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

 

Egyre többen járunk edzőterembe és bizony az edzőtermek barátságos, családias légköre gyakran már a semmibe vész a sokféle edzőterembe látogató ember miatt. Vannak, akik barátkozni, vannak, akik csajozni/pasizni, vannak, akik a lelkiismeretüket megnyugtatni járnak le és bizony egyre inkább kisebbségbe szorul azok száma, akik valóban edzeni szeretnének. Akik az utóbbi csoportba tartoznak, többnyire rendelkeznek egyfajta edzőtermi kultúrával, viselkedésformával, ami mögött érezhetően ott az edzés, a terem és az edzőtársak tisztelete, megbecsülése,  ennek érdekében pedig úgy edzenek, hogy az mindenki másnak is megfelelő legyen mind hangerőben, mind az eszközök elérhetőségében stb. Sajnos ez egyre kevésbé jellemző, és ha még kezdő vagy, hadd hívjam fel a figyelmedet néhány elkerülendő dologra, amiket az edzőteremben elkövethetsz. 


1. Hatalmas ego

Ez érintheti akár a hosszabb edzésmúlttal rendelkezőket is, hogy az egóddal akarod a súlyokat emelni és csupán másokban szeretnél meghökkenést kelteni, mintsem azzal törődsz, hogy megfelelően fejlődj és az erőnlétednek megfelelő súlyokkal dolgozz! Semmi sem viccesebb annál, mint amikor valaki ezzel akar imponálni az edzőtársainak. Lehet, hogy te ezt nagy dolognak tartod, de csak a sérüléshez kerülsz közelebb.

És a hölgyeket a legkevésbé sem az érdekli, mennyi súlyt tudsz megmozgatni, ráadásul a túl nagy súly miatt szabálytalanul hajtod végre a gyakoraltot, ami még inkább nevetségessé tehet.

2. Higiénia hiánya

Az edzőteremben napi szinten emberek százai izzadnak, ami tökéletes hellyé teszi a baktériumok számára. Nagyon fontos, hogy a legjobb tudásod szerint figyelj a higiéniára. Vagyis amelyik gépet használod, takard le egy törölközővel, wc után pedig moss kezet. Te sem szeretnél szerintem olyan padra feküdni, amin izzadságfoltok vannak, más is így van ezzel. Senki sem akar megbetegedni és edzéseket kihagyni azért, mert valamilyen fertőzést összeszed a teremben. A higiéniához hozzátartozik az is, hogy fertőző betegséggel (akár megfázással, torokfájással) sem megyünk edzeni.

3. Nem rakod el a súlyokat magad után

Minden szinten van olyan edzőterembe járó, aki bűnös ebben. De ha már le bírtad venni a helyéről a tárcsát vagy a súlyzót, bírd vissza is rakni, főleg ha konkrétan megvan a helye például hány kg-s súlyzót hova kell tenni. Nincs bosszantóbb, amikor fél óráig kell keresni egy súlyzót és nincs röhejesebb, amikor egy ilyen trehány ember dolgozik két különböző súlyzóval.  A saját lakásodban olyan rendetlenségben élsz, amilyenben csak akarsz, de az edzőterem egy közösségi hely, így alkalmazkodj a többség számára jobb megoldással és igenis pakolj el magad után!

4. Szocializáció

Amikor edzőterembe mész, az elsőszámú célod az legyen, hogy egy jót eddz! Sajnos manapság az edzőterem az a hely lett, ahova nem edzeni mennek az emberek, hanem sokkal inkább társadalmi életet élni. Mást sem látni, csak hogy az emberek itt beszélgetnek, aztán ott beszélgetnek, röhögcsélnek, támaszkodnak és így órák hosszat foglalnak gépeket. Első az edzés legyen, a haverkodás nem ide való, főleg ha az edzés rovására megy! Zavaró azok számára, akik valóban edzeni akarnak, ha nem tudnak megfelelően koncentrálni vagy nem tudnak megfelelően haladni az edzéssel.

5. Szorító

Kezdők gyakori hibája, hogy nem használnak szorítót. Pedig kezdőként tudnod kell, hogy amíg nem stabil a technikád, előfordulhat (ez később is igaz), hogy az egyik oldalad dominánsabb, az egyik karod vagy mellizomod erősebb, mint a másik és ez balesethez vezethet, ha nem használsz szorítót, mert a tárcsa lecsúszhat a rúd egyik feléről, ami miatt a másik fele le fog rántani. De akármiben el is akadhat a rúd, vagy megbomolhat az egyensúly millió dologtól. Ez pedig rettentő veszélyes, nemcsak sérülésveszély áll fenn, de akár életveszély is.

6. Azt gondolod, hogy a több jobb

A régi mondás, mely szerint a „több nem mindig jobb” a súlyzós edzésekre is igaz. Több súly, több sorozat, több ismétlés. Én inkább úgy gondolom, hogy a minőség a mennyiség felett szabály érvényes az edzésben. Minden kezdőnek teljes test edzéseket kell az elején végezni 8-12-es ismétlésekkel, 60-90 másodperces pihenőkkel és bemelegítéssel együtt 5 sorozattal. A súlyokat nem kell edzésről edzésre emelni, hozzá kell szoktatni az izomzatot és az ízületeket is az újfajta terheléshez.

Néhány hét után, amikor könnyebben mennek a súlyok, akkor érdemes emelni a terhelést, de mindig figyelni kell a szabályos végrehajtásra!

7. Szabálytalan végrehajtás

Főleg az „újévi teremlátogatók”-nál látni ezt, akik ritkán járnak edzőterembe, hogy teljesen szabálytalanul rángatják a súlyokat. Ez pedig azon kívül, hogy sérülésveszélyes, semmilyen előnnyel nem jár. A pucsítós guggolástól szétmegy a térded, a rángatós nyakhoz húzástól szétmegy a vállad. Megéri vajon ezért nagy súlyokra menni?

8. Nincs arányban a súlyzós edzés és a kardió edzés

Ebben különböznek a férfiak és a nők többnyire az edzőteremben. A hölgyek, amikor terembe mennek, többnyire egyből a kardiógépeket támadják meg. A srácok pedig a súlyzókat. Ám jobb, ha tudjátok, hogy a kétféle edzést egyensúlyban kell tartani ahhoz, hogy elérjétek a céljaitokat. A hölgyek szeretnének fogyni, ám a feszesség és tónusosság megőrzéséhez kellene egy kis izomzat is, amit súlyzós edzésekkel lehet elérni. Az urak pedig csak a tömegnövelésre tudnak gondolni, holott a definiált izomzathoz a felesleget le kell dolgozni! Ráadásul akkor tudsz hatékonyan, nagy súlyokkal edzeni, ha megfelelően edzett a szíved és a tüdőd, amiket főleg a kardióedzéssel tudsz karban tartani.

9. Edzés tervezés nélkül

Amikor belépsz a terembe, kell, hogy legyen egy terved arra, hogy mit is fogsz csinálni. Kezdőként érdemes mindent leírni, hogy lásd, mire hogyan reagálsz, hogyan fejlődsz, melyik gyakorlat vált be és hogy milyen gyakorisággal, ismétlésszámmal, sorozatszámmal érdemes edzeni az egyes izomcsoportokat.

Az előre tervezés fontos a pszichés tényezők miatt is, hiszen így tudsz igazán a megedzendő izomcsoportra koncentrálni már gyakorlatilag egész nap.

10. Nem veszed komolyan a táplálkozást

Ez egy rendkívül gyakori hiba és nemcsak kezdőkre jellemző. Vannak, akik évek óta járnak edzőtermbe és pontosan ugyanúgy néznek ki. Ha az edzés megfelelő (bár ez sem mindig jellemző), akkor biztos lehetsz benne, hogy a hiba a táplálkozásban van.

A táplálkozás adja a külsőd nagyjából 70%-át. Megfelelő táplálkozás nélkül nincs izomépülés, de fogyás sincs. Nincs fejlődés, nincsenek eredmények sem. Edzés és táplálkozás kéz a kézben járnak, egyik sincs a másik nélkül.

Ha kezdőként a fenti 10 alapvető tétellel tisztában vagy, akkor máris könnyebb dolgod lesz a kezdéshez. Persze ez még mindig nem az elegendő információ, de itt a Shop.Builder cikkei között rengeteg cikk áll rendelkezésre, amelyek segítenek akár kezdő, akár haladó vagy. 

 


Shop.Builder havi legolvasottabb cikkei
A légzésnek sokkal nagyobb szerepe van a hasazásnál, mint hinnéd. Ha rosszul veszed a levegőt hasazás közben, az ronthat a fizikumod kinézet...
A Shop.Builder részletes összefoglalója a Mr. Olympia 2019-ről, benne Brandon Curry, William Bonac, Hadi Choopan, Roelly Winklaar és még sok...
Kevésbé köztudott, hogy a Mr. Olympia nem csak a testépítésről szól. A sportolók nem csak a fizikumukat, hanem a testi erejüket is fitogtath...
A Shop.Builder adatbázisában több, mint száz edzésterv, és eddig közel 200 gyakorlat leírása található meg, többnyire videós bemutatással. A...
Ha szigorúan veszed az étrendedet, pláne ha diétázol, akkor az olyan földi bűnök, mint chips, nachos, popcorn, és társai hamar tiltólistára ...
Miért olyan fontos a szálkásító étrend? Azért, mert SOHA nem fogsz leszálkásodni, ha nem táplálkozol a célodnak megfelelően. Megmutatjuk, ho...
Kezdő testépítőknél nagyon fontos, hogy fokozatosan, edzésről edzésre növeljék a terhelést. Ezt megtehetik az ismétlésszám, a súly, vagy pár...
Testépítő és fitness edzéstervek kezdőktől haladókig mindenkinek! Kezdő átmozgató edzéstervek, haladó ossztott edzéstervek, sztáárok edzéste...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!