A GL, azaz a glikémiás töltés fogalma

2010-06-10
 / 4.3
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Sokat beszéltünk már a GI-ról, azaz a glikémiás indexről, és arról, hogyan tudjuk azt felhasználni ahhoz, hogy egészséges ételeket találjunk, melyek megóvnak minket attól, hogy túl magasra szökjön fel a vércukorszintünk. Azonban egyes esetekben a glikémiás töltés erre még inkább alkalmas.

A GI egy jó támpontot ad nekünk, de távolról sem tökéleteset. Sok tényező, mint például egy adag étel szénhidráttartalma, az étel feldolgozottságának szintje, az elkészítés módja és az ételek társítása, továbbá az emésztési folyamatokban és az anyagcserében megfigyelhető egyéni eltérések mind befolyásolják azt. Ez tehát nem állandó mértékegység, amint azt a GI-táblázatok sugallják. Önmagában a GI tehát kevés ahhoz, hogy meghatározzuk, mi fér bele a diétába és mi nem.

A glikémiás töltés (glycemic load, azaz GL) annyiból hasonlít a GI-re (glikémiás index), hogy itt is az alacsonyabb értékek jelentik a vércukorszint szempontjából előnyösebb tápanyagokat. Az értékeket tekintve a 10-es, és az az alatti glikémiás töltés alacsony, 11-19 között közepes, a 20-as, vagy a fölötti pedig már magasnak számít.

A glikémiás töltés értéke függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, ami lehetővé teszi az ésszerű adagok meghatározását. A glikémiás index megmutatja, hogy egy adott tápanyag milyen gyorsan emeli a vércukorszintet, azonban nem számol az elfogyasztott étel mennyiségével. A glikémiás töltés beveszi a képletbe az adott tápanyag mennyiségét is, a glikémiás indexe mellett.

Egy étel glikémiás töltését könnyen kiszámolhatjuk, ha a GI-jét elosztjuk 100-al, majd megszorozzuk az adott étel szénhidráttartalmával grammban mérve.

Vegyük pl. a basmati rizst: a GI-je 45, tegyük fel, hogy eszünk belőle mondjuk 15dkg-t, amiben van kb 115g szénhidrát. Ez esetben tehát 45/100*115=51 lesz a GL, ami magasnak számít, pedig a GI közepes, sőt, a basmati rizs diétában kedvelt szénhidrátforrás. De ha pl megeszünk az alacsony GI-jű lencséből (30-as GI, 53g szénhidrát/100g) 250g-ot - ami egyszerre szép mennyiség, de nem lehetetlen teljesíteni - akkor az 30/100*133, tehát a GL kb 40 lesz, ami szintén magas. Pedig a GI alacsony volt!

A GI mellett tehát talán még fontosabb, hogy tudjuk az éppen elfogyasztott ételek által tartalmazott szénhidrátmennyiséget. A GI és a GL segítségével tehát finomhangolást tudunk végezni a diétánkban. Nem elég tehát, ha a GI alacsony, a GL is legyen az!


Kapcsolódó cikkek
Hát igen, a tejsavófehérje edzés előtti fogyasztása még csak-csak érthető lehet mindenki számára, na de a szójáé? Nem káros az a férfiak számára? ...
A teljes értékű étrend és egyes táplálékkiegészítők kombinálása a legjobb dolog, amit egy felelős szülő tehet, és a jelek szerint ez segít kiküszöbölni a különf...
Íme egy egyszerűnek mondható tömegnövelő étrend 100kg-os testsúly mellé! Turmixokkal együtt hét étkezésre lebontva tudod elfogyasztani a testsúlyodnak megfelelő...
Az előző két cikkben igyekeztünk a lehető legegyszerűbb megoldást kínálni a testsúly csökkentésére azok számára is, akik esetleg nem akarnak olyan mélyen belefo...
Zsírégetés és izomnövekedés NEM történhet meg egyszerre! Hiába szedsz pl. tömegnövelőt és zsírégetőt egyszerre (aminek mellesleg semmi de semmi értelme nincs). ...
Záró fejezetéhez érkezett cikksorozatunk, melyben öt Angliában élő táplálkozási szakértő, plusz egy team builder Nagy Fantomas Csaba gondolatait olvashatjátok a...
Vannak, akik a fehérjék szerepével nincsenek tisztában, vannak, akik a szénhidrátoktól rettegnek az elhízástól való félelmükben. Az igazság az, hogy mindkettőre...
A napi szénhidrátszükséglet beosztása kezdetben talán keveseket foglalkoztat, pedig fontos szerepe van abban, hogy a fizikumunk milyen képet mutat. A rossz időz...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!