A GL, azaz a glikémiás töltés fogalma

 / 4.3
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Sokat beszéltünk már a GI-ról, azaz a glikémiás indexről, és arról, hogyan tudjuk azt felhasználni ahhoz, hogy egészséges ételeket találjunk, melyek megóvnak minket attól, hogy túl magasra szökjön fel a vércukorszintünk. Azonban egyes esetekben a glikémiás töltés erre még inkább alkalmas.

A GI egy jó támpontot ad nekünk, de távolról sem tökéleteset. Sok tényező, mint például egy adag étel szénhidráttartalma, az étel feldolgozottságának szintje, az elkészítés módja és az ételek társítása, továbbá az emésztési folyamatokban és az anyagcserében megfigyelhető egyéni eltérések mind befolyásolják azt. Ez tehát nem állandó mértékegység, amint azt a GI-táblázatok sugallják. Önmagában a GI tehát kevés ahhoz, hogy meghatározzuk, mi fér bele a diétába és mi nem.

A glikémiás töltés (glycemic load, azaz GL) annyiból hasonlít a GI-re (glikémiás index), hogy itt is az alacsonyabb értékek jelentik a vércukorszint szempontjából előnyösebb tápanyagokat. Az értékeket tekintve a 10-es, és az az alatti glikémiás töltés alacsony, 11-19 között közepes, a 20-as, vagy a fölötti pedig már magasnak számít.

A glikémiás töltés értéke függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, ami lehetővé teszi az ésszerű adagok meghatározását. A glikémiás index megmutatja, hogy egy adott tápanyag milyen gyorsan emeli a vércukorszintet, azonban nem számol az elfogyasztott étel mennyiségével. A glikémiás töltés beveszi a képletbe az adott tápanyag mennyiségét is, a glikémiás indexe mellett.

Egy étel glikémiás töltését könnyen kiszámolhatjuk, ha a GI-jét elosztjuk 100-al, majd megszorozzuk az adott étel szénhidráttartalmával grammban mérve.

Vegyük pl. a basmati rizst: a GI-je 45, tegyük fel, hogy eszünk belőle mondjuk 15dkg-t, amiben van kb 115g szénhidrát. Ez esetben tehát 45/100*115=51 lesz a GL, ami magasnak számít, pedig a GI közepes, sőt, a basmati rizs diétában kedvelt szénhidrátforrás. De ha pl megeszünk az alacsony GI-jű lencséből (30-as GI, 53g szénhidrát/100g) 250g-ot - ami egyszerre szép mennyiség, de nem lehetetlen teljesíteni - akkor az 30/100*133, tehát a GL kb 40 lesz, ami szintén magas. Pedig a GI alacsony volt!

A GI mellett tehát talán még fontosabb, hogy tudjuk az éppen elfogyasztott ételek által tartalmazott szénhidrátmennyiséget. A GI és a GL segítségével tehát finomhangolást tudunk végezni a diétánkban. Nem elég tehát, ha a GI alacsony, a GL is legyen az!


Kapcsolódó cikkek
Mit tegyünk ,amikor azt látjuk, hogy pl. egy cukros ismerősünk egy zsömle és némi felvágott formájában fogyasztja el tízóraiját, vagy amikor egy túlsúlyos, tudo...
Tömegnövelő étrend 80 kg-os testsúlyra. Napi 7 étkezés, fehérje turmix beleszámolásával. Több mint 250g fehérje, 430g szénhidrát és 3100 kalória. Katt!...
Vajon az ételek ízének intenzívsége szolgáltat számunkra bármiféle információt azok tápértékéről? Például ha egy banán ízetlen, annak a tápértéke más, mint egy ...
MI IS AZ INZULINREZISZTANCIA? Az inzulinrezisztencia lényegében azt jelenti, hogy szervezetünk sejtjeinek inzulinreceptorai - többnyire az ismételten erős inzu...
Az összes kérdés-válasz rovatban számtalanszor felmerült a "minta étrend" kérdése. Ezért egy rövid írásban megpróbáltuk összefoglalni azokat az alapelveket, ami...
Most nem fogyunk és nem hízunk. Most a hangsúly az egészségen van. Persze, enni bármit lehet ésszerű mértékkel, legalábbis ez folyik a csapból is... De én inkáb...
A testépítő étrend alapja a fehérje bevitel, hiszen fehérjéből épül fel maga az izomzat. A fehérjeforrások egyik legjobbika a hal. Íme, bemutatjuk, miért előny...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!