A fehérje – és ami benne van…

2010-09-14 | 
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Mi a fehérje, miért fogyasztunk fehérje turmixot?

A fehérje gyakorlatilag az izomzatunk építőköve. A fehérjét a szervezet aminosavakra bontja, - ezek a legkisebb egységei - és ilyen formában használja fel. Természetes formában a fehérje megtalálható húsokban, tejtermékekben, tojásban, kis mennyiségben növényekben. A sportolók többnyire fehérjeturmixokkal egészítik ki az étkezéseiket. Ezek jelentősen megkönnyítik a napi fehérjeszükséglet bevitelét, valamint segítségükkel elkerülhető, hogy a felsorolt természetes fehérjetartalmú ételekben megtalálható – ám a táplálkozás szempontjából felesleges - további zsiradékok, szénhidrátok a szervezetbe jussanak. Vagyis, a fehérjeturmix segítségével nagyrészt tiszta fehérjéhez jut a szervezet. A fehérjeturmixok többsége tartalmaz azonban más összetevőket is, mint a fehérje felszívódását segítő anyagok, antioxidánsok, vagy olyan összetevők, amelyek az íz- és esztétikai élmény fokozását célozzák.

A fehérjeturmixok között megkülönböztetünk többek között tejsavó fehérjét, tojásfehérjét, szójafehérjét, tejfehérjét, kevert fehérjeporokat. Testépítők többnyire a tejsavó fehérjét részesítik előnyben, mert a többihez képest gyorsan szívódik fel. Természetesen a lassú felszívódású fehérjéknek is megvan a helye az étkezésben, pl. este lefekvés előtt. A tejsavó fehérjék nagyszerű kiegészítők ébredés után, amikor a szervezet kiéhezett állapotban van, valamint edzés után, amikor fontos, hogy sürgősen aminosavakhoz jussunk. A tejsavó fehérjék között is tehetünk különbséget a felszívódás tempója szerint. A felszívódás sebessége ugyanis attól függ, hogy milyen hosszúságú aminosav láncok vannak a fehérjében, amelyeket a szervezetnek le kell bontani. Minél rövidebb az aminosav láncolat, annál könnyebben bontja le a szervezet. A legrövidebb láncolatúak a peptidek, majd a hidrolizátum, izolátum és a koncentrátum formák. Ár-érték arányokat tekintve általánosságban véve a tejsavó koncentrátum a legjobb választás egy sportoló számára, de különösen fontos időszakokban, például versenyszezonban már érdemes az izolátumot vagy a hidrolizátumot választani olyan fehérjéből, ami a fehérjetartalom mellett lehetőleg nem rendelkezik zsír- és szénhidráttartalommal.

Mit jelent, hogy „80%-os fehérjetartalom”?

A fehérjeporok a megfelelő íz élmény, oldékonyság, állag és szín biztosítása érdekében a fehérjén kívül számos más összetevőt is tartalmaznak. Ennek megfelelően egy elfogadható ízű fehérjepor SOSEM lesz 80%-nál nagyobb fehérjetartalmú. Ez azt jelenti ugyanis, hogy 100g porban 80g fehérje található és 20g valamilyen egyéb összetevő. Az egyébbe pedig beletartozik a szénhidrát (pl. szőlőcukor vagy maltodextrin, esetleg diétás készítmények esetében fruktóz), a zsír, az édesítő, a színezék, az állagjavítók (pl. a krémesebb oldódást segítők), aromák stb. Egy finomnak mondható fehérjében biztosan van néhány gramm zsiradék és szénhidrát. Ha még vitamint is tartalmaz az adott fehérjepor, bizony nehezen megy 75g fehérjetartalom fölé 100g-onként. Ennek megfelelően az igazán magas fehérjetartalmú fehérjepor nem a legfinomabb lesz, hiszen amennyiben minőségi termékről van szó és tényleg azt tartalmazza, ami rá van írva, akkor a gyártónak az íz élményt fokozó összetevőkkel kell spórolni a fehérjemennyiség javára. És ennek megfelelően minél alacsonyabb a fehérjetartalom, annál könnyebb finomabbnál finomabb táplálék-kiegészítőket összeállítani, esetleg egyéb összetevőket is beletenni, mint a kreatin, vitaminok, bedurrantás fokozót, növénykivonatok, stb.

A tejsavó fehérjék többsége 70-80% közötti fehérje mennyiséget tartalmaz, vagyis olyat érdemes választani, aminél a címke azt mutatja, hogy 100g-os adagban 70-80g közötti fehérje mennyiség van. Ezt vetítsd ki adagokra. Ha egy adag 30g, akkor az 20-25g fehérjét fog tartalmazni.

Az is van benne, ami rá van írva?

Bizony ez egy fogós kérdés. A fehérjeporok, csak úgy, mint a tömegnövelők, és sok más testépítők és sportolók által használt különleges táplálkozási célt szolgáló kiegészítők, nem gyógyszerek, „csupán” élelmiszerek. Az élelmiszerek címkézésében a szabályozás igen megengedő, 10-15%-os eltérést a címkétől elfogadottnak tekintenek az élelmiszeriparban, hiszen a víztartalom, a növényi és állati alapanyagok összetétele a szedés idejétől, helyétől, az állattartási és vágási körülményeitől jelentősen függnek – azaz, az élelmiszerek között a 10-15%-os tolerancia megfelelő. Egy szalámi, egy virsli, vagy egy gyümölcsjoghurt esetében – melyeknek döntő többsége különben is víz, nedvesség – ezek a számok elfogadhatóak. Nem ez a helyzet azonban a speciális élelmiszerek, így különösen a fehérje-porok esetében. Egyáltalán nem arról van szó, hogy a gyártók bármilyen káros anyagot tennének az ilyen készítményekbe – minden gyártási sarzsból a gyár eltesz egy mintát, amit a lejárati idő utánig köteles megőrizni, és ha bármilyen későbbi kifogás érkezne, akkor abból a hatóság be tudja vizsgálni a terméket. Azt azonban nem vizsgálják, hogy egyrészt a gyártó minden gyártási mintája valóban megfelel-e a címkén közzétett értékeknek, és ha nem, akkor mekkora a megengedett eltérés. Nézzünk egy példát: ha mondjuk egy joghurtban 4,5 gramm szénhidrát helyett +15%, azaz 5,2 gramm van, és a 3 gramm fehérje helyett -15%, azaz 2,6 gramm van, akkor ez „lényegesen” nem befolyásolja a termék összetételét, hiszen a 80%-a amúgy is víz. A helyzet egészen más egy olyan termék esetében, aminek a fehérje tartalma magas, a nedvességtartalma elvileg minimális (1-2% - hiszen por állagú). Ha egy ilyen termékből kivesszük a fehérje 10-15%-át, akkor azt nem lehet vízzel helyettesíteni – csakis valamilyen más szárazanyaggal. Általában a szénhidrát az, amiből több kerül ilyenkor egy termékbe – hiszen a szőlőcukor lényegesen olcsóbb, mint a fehérje. Nézzünk erre is egy példát: ha egy magas protein tartalmú kiegészítőben, a feltüntetett 25 gramm fehérje helyett csak 21,2 gramm van (ami 15%-kal kevesebb csak), akkor vagy a zsírnak, vagy a szénhidrátnak kell többnek lennie – 3-4 grammal. Igen ám, de ha a címkén 1-2 gramm, vagy még kevesebb szénhidrát volt feltüntetve, akkor a 3-4 vagy még több gramm „különbség” már nem 15%-os, hanem akár 2-300%-os eltérés is lehet a címkén feltüntetett értéktől. Egy átlagos fogyasztó átlagos élelmiszere esetében ez a különbség elhanyagolható lenne, de a fehérjeporok az a termékcsoport, ahol a vásárló (testépítő, sportoló) kifejezetten az alacsony szénhidrát tartalom miatt választja ki az adott terméket.

Mégis mi lehet egy termékben, ha nem az, ami rá van írva?

A táplálék-kiegészítő gyártók sokszor élnek különböző trükkökkel, hogy a fehérje készítményeket olcsóbban tudják előállítani, hogy finomabb, fogyaszthatóbb formulákat hozzanak létre. Az egyik trükk, a zsírtartalom emelése, ettől lesz sokkal krémesebb és teltebb egy fehérje, ám a kalória adatok a címkéhez viszonyítva kicsi csorbulnak. A másik trükk, a picivel több szénhidrát használata a keverés során, amitől az íz finomabbá válik, ám az imént leírt fehérje/szénhidrát arány torzul. Léteznek más trükkök (adalékok) az íz finomabbá tételére – de ezek általában nem olcsóbbá, hanem lényegesen drágábbá teszik a terméket. A jó minőségű aromák igen drágák. A picivel több szőlőcukor – sokkal olcsóbb. Sajnos, az is előfordul, hogy liszt vagy más egészségre nem veszélyes, ám a szervezet működése szempontjából nem is túl hasznos anyag kerül a termékbe. Minden keveréssel készülő por esetében előfordul némi egyenetlenség az egyes kiszerelések között. Sokszor nem is a gyártó hibája ez, hanem a technológiáé, hiszen por állagú összetevőket nehéz abszolút homogén módon elkeverni. Nehéz, de nem lehetetlen. Csak emeli a termék árát. Egy további kérdés merülhet fel a vegyes fehérjeforrású készítmények esetében, hogy milyen arányban tartalmaznak olcsóbb (pl. szója vagy más növényi fehérje), drágább (pl. tejsavó koncentrátum) és nagyon drága (pl. kazein vagy tejsavó izolátum) fehérje alapanyagokat? Sajnos, a gyártók a különböző formuláik pontos összetételét ritkán osztják meg (a konkurencia másolásától joggal félve). Mégis, mi alapján bízhatunk meg akkor ezekben a termékekben? Egyetlen megoldás van – olyan gyártót kell és érdemes választani, akinek fontos a minőség, akinek fontos, hogy folyamatosan kövesse a gyártási folyamatát. Ezeknél nagy valószínűséggel a komplex-ek is állandó, és stabil minőségben készülnek el.

Honnan tudjam, hogy az én fehérjém megfelelő minőségű?

  • Az igényesebb gyártók folyamatosan nyomon követik a termékeik összetevő-tartalmát. Akinek igazán fontos a fogyasztó, az nem szégyelli ezeket közzé is tenni, hogy mindenki tökéletesen tájékozott legyen arról, hogy megfelelő minőséget választott. A lényeg tehát: válaszd mindig azt a márkát, amelyik a legmegbízhatóbb, amelyik veszi a fáradságot arra, hogy ellenőrizze a saját gyártmányának a minőségét és erről tájékoztasson! Ha egy gyártó nyilvánosan vállalja minden gyártási ciklusának ellenőrzési eredményeit, akkor a kis kilengések ellenére (ami a technológia része sajnos) – látszik, hogy nagyon is komolyan foglalkozik a minőség kérdésével.
  • Nekünk, a Shop.Builder-nél, nagyon fontos, hogy olyan gyártók termékeit vegyük fel az általunk kifejezetten ajánlott kiegészítők közé, amelyekről mi magunk is meggyőződtünk, hogy kifogástalan minőséget képviselnek.
  • Idén augusztustól az egyik általunk évek óta folyamatosan ajánlott gyártó a világon egyedülálló projektbe kezdett. Minden nap, minden gyártási ciklus fehérjés termékeit bevizsgálják a saját gyári laboratóriumukban (amiben mi is jártunk, és amiről egyik BB.Tv adásban be fogunk nektek számolni). De, nem csak bevizsgálják, az eredményeket mindenki számára elérhetően közzé is teszik!


Ellenőrizd Scitec Fehérjédet ITT


Az utolsó kérdés, ami felmerülhet bennetek: miért csak a fehérje kiegészítők szerepelnek ezen a listán? A válasz abban rejlik, hogy a fehérje és zsírtartalom viszonylag könnyen mérhetők. A szénhidrát tartalom mérése azonban egy kicsit nehezebb feladat, ezért azt inkább a másik három összetevő megmérése után számítják ki – és nem mérik. A komplex készítményekben (mint amilyenek a tömegnövelők) emellett olyan sok egyéb kiegészítő összetevő van, mint pl. a kreatin, aminosavak, bedurranás fokozók stb. amelyek a mérés során fehérjének mutatkoznának meg, hogy az eredményt nagyban befolyásolják. Másrészt, a tömegnövelőket elsősorban a megemelt szénhidrát bevitel miatt használják a sportolók és testépítők. Ilyen esetben az élelmiszeripari 10-15%-os eltérés bőven belefér a táplálkozásba.


Kapcsolódó cikkek
A tartalom: Debreczeni Gábor, Dr. Gődény György, Mészáros László, Bunny okosítás. ...
A tartalom: Nagy Hunor, Kathi Béla és Ónozó Szabolcs, Besze Edina, Bunny főzés. ...
A BioTechUSA két új fehérjekészítménnyel, a Hydro Whey Zero hidrolizált tejsavó-fehérje izolátummal és a Protein Fusion 85 fehérje komplexszel gazdagította szél...
Bohos Kornél Protein Pancake trükkjei - egy percben ...
La Llave Alex, Rokkerzsolti, Kathi Béci, Mészáros Dávid és Oláh Ákos fekvenyomók ...
A tartalom: Molnár Péter, Nagy Menő Péter olimpikon mutatja be nekünk a testvérsportág súlyemelést, Kathi Béci tanítványa, az ultrafanatikus Bohos Kornél, aki a...
Rövid áttekintés A kazein egy magas minőségű fehérje, melyet gyakran használnak különféle fehérjetartalmú és étkezést helyettesítő táplálékkiegészítőkben. Bár...
A tartalom: Bereczki Krisztián, Páldi Gábor, Bunny tudományoskodás a szénhidrátokról, Toldi Zsuzsi, +1 nagy ember :) ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!