5 ok, amiért menj le edzeni a két ünnep között

2018-12-23
 / 5.0
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

Az ünnepek táján sokan hajlamosak vagyunk picit lelazulni. Hiszen mikor engedjünk meg magunknak egy kis pihenőt, ha nem pont ilyenkor? A lakás jóleső melegében tömjük magunkba a bejglit és a sült kacsát, nem gondolva arra, micsoda lehetőséget passzolunk el az otthoni tunyulással.


Ezer és egy okot fel lehet arra sorakoztatni, miért NE menj edzeni a két ünnep között. Sőt, a mindennapokban sem nagy feladat ezt megtenni. Én sem voltam ma edzeni, mert azt éreztem, fáradt vagyok – kis koffeinnel és akarattal simán lemehettem volna, de a győzött a lustaság. Emberek vagyunk, megesik. Az ünnepek között pedig túltenghet a lustaság. Szünet/szabi van, úgyis kell pihenő, regenerálódás, stb…

Pedig nézheted ám ezt más oldalról is. Lássuk!

1) Tele vagy kajával, a tápanyagok csak úgy zubognak a testedben.

Oké, nem feltétlen minőségi tápanyagok (tisztelet a kisszámú kivételnek), de ez egy óriási sansz arra, hogy ezeket a tápanyagokat, ezt az anabolikus fröccsöt a megfelelő helyekre irányítsad – az izmaidba. Lássuk be, ha nem „mutatsz utat” a megemésztett, feldolgozott kacsának és bejglinek, akkor azok a zsírraktárak felé veszik majd az irányt (mennyiség függvényében, természetesen).

Ugyanakkor, ha edzel egy jót, akkor nem elég, hogy ezek a tápanyagok – azok minőségének függvényében, természetesen – jó helyre kerülnek, de olyan teltséget, bedurranást is tapasztalhatsz, ami példa nélküli lesz, különösen, ha az év nagyobbik részében amúgy odafigyelsz a kajára. Ne hagyd ki! (Ja, és kitör belőlem a preworkout-függő: tolj be egy edzés előttit is, hogy teljes legyen az orgazmus :P)

2) Tele vagy kajával, jó eséllyel bűnöztél is, így jobb, ha megpörgeted az anyagcserédet, hogy könnyebben birkózz meg a túlzott mennyiséggel.

Na igen, mindannyiunknak ismerős az érzés, amikor egy jobb zabálás után nem vagyunk olyan nagylegények, mint közben. Az életkorral ezek az alkalmak szaporodnak – kákabélű tiniként még bármi lecsusszan, hírmondó sem marad utána J Az edzésnek megvan az a csodálatos hatása, hogy nem csak közben, hanem edzés után is pörgeti az anyagcserét, megnöveli a szervezet kalória igényét, és állítom (talán van rá valami brit kutatás, de ez inkább tapasztalat), hogy a bélmozgásoknak is jobbat tesz a mozgás, mint a tespedés. Eddz hát, hogy ne feküdj meg a zabálástól!

3) Tele vagy kajával, hízékony vagy, jobb, ha melózol

Ez bizony a szar ügy… Ha endomorf (hízékony) vagy, akkor eleve csak a saját felelősségedre zabálj az ünnepek alatt. Ugyanis ez esetben te nem vagy olyan szerencsés, mint a gyík ektomorfok, akik több kiló szaloncukor után is pont ugyanúgy néznek ki, mint előtte (vigasztaljon a tény, hogy több kiló fehérjére ugyanez igaz :D). Ugyanakkor nem vagyunk robotok, és nem is kell, hogy azok legyünk. Nem mondom, hogy diétázd végig az ünnepeket is – de ha nem teszed, akkor azt viszont tedd meg, hogy az anyagcserédet megpörgeted – ld. az előbbi pontot! A kemény, intenzív súlyzós edzéseknél semmi sem alkalmasabb arra, hogy a szervezeted anyagcseréjét felpörgesse az edzésen kívüli időszakban is. A HIIT edzések jöhetnek még szóba, de azokat bizony nem mindenki bírja, csakis haladóknak való módszer.
Ha tehát könnyen tapadnak meg rajtad a kilók (és nem az izmokról beszélünk), akkor a két ünnep között a súlyzós edzés a legjobb, amit tehetsz a testeddel!

4) Tele vagy kajával, ektomorf vagy, használd ki!

Na, igen, a gyíktestek…. Magam is közéjük tartozom. Nekik aztán mindent lehet az ünnepek alatt. Esznek-isznak, jól mulatnak, aztán semmi, de semmi zsír nem rakódik rájuk. Ugyanakkor, aki tényleg ektomorf, az tudja, hogy az izmok is hasonlóan nehezen tapadnak meg rajtuk. Így a két ünnep közötti tápanyagdús időszak pont a legelőnyösebb arra, hogy egy picit úgy igazán odacsapjanak. Na persze, nem fognak hirtelen megizmosodni ez alatt a 7-10 nap alatt, ugyanakkor lehet, hogy olyan edzéseket tudnak abszolválni az anabolikus tápanyagfröccsnek köszönhetően, amelyek átbillentik őket valamiféle platón (egy adott súlyrekord megdőlése, ismétlésszám rekord megdőlése, stb.) Szóval, ha ektomorf vagy, ne nyugodj bele abba, hogy ehetsz bármit, úgysem látszik – fordítsd is a javadra a dolgot, és törd át a korlátaidat!

5) Nem kell sietni, jó eséllyel szabin vagy, használd ki, hogy atomra odabaszhatsz az edzésen!!!

Hányszor volt olyan az évben, hogy edzettél volna, de menned kellett? Hogy edzettél volna, de az edzésterved miatt, vagy a túledzéstől való félelmed miatt inkább leálltál, és mentél a dolgodra? Ki tudja, mi volt benned még akkor…. Hát, most derítsd ki! Most nem kell sietni. Ha szabin vagy, vagy szünet van a suliban, akkor igazán tudod úgy időzíteni az edzéseidet, hogy ne kelljen utána rohanni sehova. Jó eséllyel tudsz pihenni, tudsz eleget aludni, és ott van a korábban említett tápanyagdús állapot – tulajdonképpen nulla az esélyed a túledzésre, és egyébként is, az ne megy hát alatt alakul ki.

Úgyhogy…. Basszál oda edzésen! Ne nézd az órát! Ne nézd, hogy menny időt KELLENE a teremben tölteni. Ne nézd, hogy az adott izomcsoport edzése hány sorozattal ideális! Csak nyomd, ahogy bírod, ameddig bírod, forgasd ki a termet a sarkaiból – csak, mert élvezed! Vagy, csak mert megteheted! Legyen ez az a hét, amikor akár elmebeteg mennyiséget edzel alkalmanként, és nem kell agyalnod rajta, hogy ez helyes-e így! Egy hét alatt semmiféle kárt nem okozol ezzel… Ellenben rengeteg tapasztalatot szerezhetsz a saját testedről.

Lehet az ünnepek körüli időszak a tespedésé, a nehéz emésztésé, és a kéretlen zsírpárnáké is… De te tedd inkább a példátlan edzések, brutál bedurranások, és páratlan sikerélmények hetévé!


Kapcsolódó cikkek
... Bár ebben a formában ez nem igaz. Hiszen időről időre látni megszállottakat, akik a lábtoló-lábnyújtó-félguggolás háromszögből képesek kijjebb tekinteni, és...
Amennyiben valaki naturál testépítőként egy olyan edzésprogramot akar követni, amit anyag mellett szoktak használni, az kikerülhetetlenül kiégéshez, sérüléshez,...
Emlékszem, a legnagyobb motivációt Rubos Katitól kaptam, aki egyszer azt mondta nekem: ha azt akarom, hogy fejlődjön a vállam (mindig a gyengém volt), akkor a g...
Végre itt a jó meleg, jó idő van, póló-3/4-es nadrágban simán lehet kint edzeni. Melegíts be alaposan és mozgasd át minden testrészedet néhány egyszerű, jól ism...
A cikkből kiderül, hogy mi az erőemelés, mi a Wilks-formula, miben segít az erőemelés a testépítőknek és bármilyen más sportban a tökéletes alapok megteremtésé...
Az embert azt hinné, mielőtt a síelésbe belevágna, hogy ez csupán arról szól, hogy felmegyünk a hegyre és lazán lecsúszunk. Ám tévedés azt hinni, hogy ez nem s...
Az örök mítosz, az egyik leggyakoribb edzéssel kapcsolatosan feltett kérdés ami hozzánk beérkezik: milyen is a szálkásító edzés? Ki ne hallott volna már a kis...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!

Kérdés
2018-12-24
Jó de mi van akkor ha zárva a terem? :D

Mert akkor ez csak otthon lesz kivitelezhető. Szerencsére saját termem van de holnapután rettenetes hátedzés lesz. Pompás időzítés ez karácsonyra, bár nehéz eldönteni hogy a guggolás vagy a felhúzás készít ki jobban.

Aztán egy pici pihenő és újraindul az egész folyamat, úgyhogy a bejglinek nem sok esélye marad :D

Jön a hidegterápia is úgy tűnik sikeresen, mert az elemzések azt mutatják hogy zsírveszteség lépett fel. A legproblémásabb a derék ahonnan 1cm eltűnt 2hét alatt, miközben a súlyom 2kg-ot emelkedett. Ebből 1kilót felírok a kajatöbbletnek a többi az izom lesz akárhogy is nézem :)

válasz
2019-01-02
Hát igen, a bezárt terem az sajnos sakk-matt!
Kérdés
2018-12-24
Nincs kérdésem,csak egy hatalmas köszönöm!! :)

válasz
2019-01-02
Nagyon szívesen! :)