4 hetes vállprogram - builder.hu szemmel nézve

 / 3.5
Értékeléshez kérlek jelentkezz be! Belépés/Regisztráció

A mellről nyomás nagy szószólójaként megakadt a szemem egy újságban egy cikk címén: 4 gyakorlat, ami jobb, mint a fej fölé nyomás. Na, szép, mondom, biztos valami lehetetlen, fejen állva csigás gépen előreemelést vagy hasonló hasznos dolgot fogok olvasni. Szerencsére később kiderült, hogy a cím volt megtévesztő: a cikk kifejezetten az ülve végzett mellről nyomásra vonatkozott, és a négy „jobb gyakorlat” tulajdonképpen szintén fej fölötti nyomásokat takar, csak kis változtatásokkal végrehajtva.Ez pedig már rögtön jobban hangzott. És mivel hasznos információk akadtak a cikkben, végig is vesszük szép sorban ezeket a gyakorlatokat. Természetesen lesz amibe belekötünk, hisz ismertek minket, a builder az már csak ilyen kötekedős oldal :)

Természetesen megvan a szokványos bevezetés a gyakorlatok ismertetése előtt, ahol leírják, hogy csak próbáld ki, és majd meglátod, milyen jók ezek a gyakorlatok, és soha nem látott mértékben kezd majd el nőni a deltád ha ezeket végzet a mellékelt edzésterv szerint... Ezeket a kijelentéseket azért kellő egészséges szkepticizmussal érdemes fogadni. Természetesen végig kell próbálni mindent, és egész biztos lesz olyan gyakorlat, ami a többinél jobban beválik számodra. Azonban hiba lenne mindent felülmúló, hihetetlen növekedést várni, miközben minden más tényező – különösen az étrended – ugyanolyan mint korábban... Próbálj ki mindent ami szimpatikus, de csodát ne várj semmitől – ezzel megóvhatod magad sok sok csalódástól.

Remek példa a gyakorlatokhoz csatolt edzésterv, mind a négy esetben: nehogy lemásold, mert tuti túledzed magad, főleg ha – nagyon becsülendő módon – naturálban nyomod. Emellett egy új nyomás variációnak eleve az elsajátítása több hetet vessz igénybe, itt meg egy hét egy variáció... Mindenképpen kevés. Leírjuk, megmutatjuk, mi áll a cikkben, de bele is kötünk mindegyikbe azonnal. Majd meglátjátok, csak olvassatok tovább.

Na de vissza a cikkhez. Lássuk, milyen variációkat mutatnak nekünk az ülve végzett mellről nyomásra!

Mellről nyomás állva

Na igen. Ez bizony hatalmas pirospont. Ez az egyik legalapvetőbb nyomógyakorlat vállra. Ezzel hiba lenne vitába szállni. Bár elsőre, mikor áttérsz az ülő változatról az állóra, valószínűleg kisebb súlyokat tudsz majd alkalmazni, az után, hogy a törzsegyenesítő izmaid hozzá erősödtek a gyakorlathoz, és az egész törzsed megtanul rendesen stabilizálni a mozdulat során, észre fogod venni, hogy először szépen utoléred, majd le is hagyod az ülve használt súlyokat. Ennek az az oka, hiogy állva sokkal inkább összetett lesz a gyakorlat, az egész tested, a lábad, a törzsed részt vesz a mozgásban, ami adhat annyi pluszt, hogy nagyobb súlyokat használj, mint ülve. Amint a hasad, a hátad, a törzsed egyéb izmai hozzáerősödtek a gyakorlathoz, és elkezdesz nagyobb súlyokat használni, aligha akarsz majd valaha is visszatérni az ülő verzióhoz – állítják a cikkben, és ezzel bizony mi is egyetértünk. A kezdet talán nehéz és rögös, de mindenképp megéri kitartani. Oké, egy-null oda!

A négyhetes vállprogram első hete

Gyakorlat Sorozat Ismétlés Pihenő
Mellről nyomás állva 4 6-10 2 perc
Állig húzás 3 10-12 1-2 perc
Hátsódelta gép (fordított pec deck gép) 3 12 1-2 perc
Előreemelés rúddal 3 12 1-2 perc
Oldalemelés kézisúlyzóval 3 12 1-2 perc

Na ezzel azért erősen vitatkoznánk – teljesen felesleges ennyi gyakorlatot végezni erre az egyébként kis izomcsoportra! Nyomások, oldalemelések és döntött oldalemelések: ENNYI amire szükséged van, kivéve ha a váll napon végzed a vállvonogatást, mert ez esetben az még idefér a végére. Az állig húzás egy vállgyilkos gyakorlat és abszolút kihagyható, az előreemelés pedig igazság szerint felesleges, ha kihoztad magadból a maximumot a nyomásokkal. Emellett az emelések esetében 1 perc pihenő elég kell hogy legyen, de mondjuk ez a kisebbik probléma.

Nyomás kézisúlyzóval

Óóóó még a végén jó cikk lesz ez? Ez a másik nagy kedvencünk! A kézisúlyzós nyomás annyiból tud „többet” mint a rudas nyomás, hogy a stabilizálás miatt több izmot von be a munkába. Ráadásul még némi kis variálást is belevihetsz a mozdulatba – pl Arnold nyomásokat végezhetsz, ahol magad elé húzod a két kézisúlyzót az alsó ponton, így késztetve még nagyobb munkára az első deltát, vagy jobban kiengedheted oldalra a könyöködet, így vonva bele jobban a mozgásba az oldalsó fejet. Mivel a mozgástartomány nagy, ezért hosszabb ideig kap az izom stimulációt, mint a rudas változat esetében. Több izomrostot stimulálsz, mint a rudas változattal. Más kérdés, hogy itt nem tudsz akkora súlyokat használni – de ha nem is célod az egó erősítése akkor ez igazán vállalható áldozat ;)

A négyhetes vállprogram második hete

Gyakorlat Sorozat Ismétlés Pihenő
Nyomás ülve kézisúlyzóval 4 8-12 2-3 perc
Előreemelés kézisúlyzóval 3 12 1-2 perc
Oldalemelés csigán 3 12 1-2 perc
Oldalemelés döntött törzzsel 3 12 1-2 perc
Nyomás állva kézisúlyzóval 3 12 1-2 perc

A csatolt edzéstervet nem részleteznénk, túl sok! Egyrészt, megint erőltetjük az előreemelést, másrészt, ugyan minek az az állva nyomás a végén? És miért 2-3 perc a pihenő az első nyomásnál, amikor a sokkal nehezebb mellről nyomás állva után csak két percet írnak elő?

Nyak mögül nyomás

Ejj, na itt aztán elgurul a gyógyszer... A cikk is leírja, hogy sokan biztos most át is ugorják ezt a részt. Mi is majdnem ezt tettük, de azért a magyarázatra kíváncsiak voltunk. Nos, az indoklás nem meglepő: mivel a mellről nyomások esetében a könyököd picit a test vonala előtt van, ezért elsősorban az első delta fogja kapni a terhelést. Azonban nyak mögötti nyomások esetében a könnyék óhatatlanul a test mellé kerül, így nagyobb szerephez jut az oldalsó fej, ami előny lehet annak, aki szélesíteni akarja a vállát, írják a cikkben. Persze leírják azt is, hogy akinek problémás a válla, az óvakodjon a gyakorlattól. Mi meg azt mondjuk, hogy ha nem akarod, hogy a jövőben problémás legyen a vállad, akkor is óvakodj a nyakból nyomástól! Egy teljesen egészségtelen, természetellenes pozícióba kényszeríti a válladat, és még terhelést is rak rá. Ha a vállizom oldalsó fejét akarod hangsúlyozni, vedd előre az oldalemeléseket, és főleg, tanulj meg rendesen oldalemelni, mert a terembe járók 90%-a rosszul végzi, de NE csinálj nyak mögül nyomásokat!!!

A négyhetes vállprogram harmadik hete

Gyakorlat Sorozat Ismétlés Pihenő
Nyak mögül nyomás 4 6-8 2-3 perc
Arnold nyomás 3 8-10 1-2 perc
Állighúzás  3 8-10 1-2 perc
Oldalemelés fekve 3 12-15 1-2 perc

Érdekes, itt kisebb volument írtak elő, de cserébe hiányzik az oldalemelés oldalsó deltára – mintha a nyakból nyomás elég lenne az oldalsó deltának, ami vicc – és megint ott van az állig húzás, ha esetleg még egyben maradt volna a vállad a nyakból nyomástól, akkor legyen már egy gyakorlat, ami kicsinálja.

Nyomás fej fölött csökkentett mozgástartományban

Talán ezt a verziót használják legkevésbé szerte a világon, írják a cikkben, és igazuk van. Ugyebár mindenki a lehető legnagyobb mozgástartományra hajt – jó esetben persze. Így a részismétlések tudatos beiktatása az edzésbe első hallásra fura lehet, pedig számos esetben használják eredményesen, gondoljunk csak a deszkás nyomásra, melyet a fekvenyomók előszeretettel alkalmaznak. Azonban egy sor előnyük van a részismétléseknek is. Egyrészt, nem fog rád szakadni a súly. Simán tudsz bukásig edzeni akár egyedül is, egyszerűen csak úgy állítod be a keretet vagy állványt, hogy a rudat a mozgástartomány legalsó pontjáról kelljen kiemelni. Ha elfáradtál, egyszerűen csak leteszed a rudat és kész, nem kell kinyomni. Emellett nyilván nagyobb súlyt tudsz használni, így bár a mozgástartomány kisebb. A nagy súlynak köszönhetően az izomrostok mégis megkapják a növekedéshez szükséges terhelést. Emellett remekül lehet ezzel a módszerrel progresszívan (edzésről edzésre) nagyobb terhelést biztosítani, az által, hogy egyre lejjebb állítod a mozgástartomány alsó pontját. Így a súly marad, de a mozgástartomány nő. Ezek nem rossz tippek.

A négyhetes vállprogram negyedik hete

Gyakorlat Sorozat Ismétlés Pihenő
Nyomás fej fölött részismétlésekkel 4 6-10 2-3 perc
Nyomás gépen 3 10-12 1-2 perc
Oldalemelés döntött törzzsel csigán 3 10-12 1-2 perc
Fej fölé emelés rúddal 3 10-12 1-2 perc
Oldalemelés ülve kézisúlyzóval 3 10-12 1-2 perc

Az edzésterv itt részünkről határeset, itt a részleges nyomások mellé mi is betennénk valami teljes mozgástartományban végzett nyomást, csak mindkettőt kevesebb sorozattal tennénk, és kihagynánk a fej fölé emelést, valahogy így:

Gyakorlat Sorozat Ismétlés Pihenő
Nyomás fej fölött részismétlésekkel 3 6-10 2
Nyomás gépen 2 10-12 1-2 perc
Oldalemelés ülve kézisúlyzóval 3 10-12 1-2 perc
Oldalemelés döntött törzzsel csigán 3 10-12 1-2 perc

 

Tudjuk, hogy szörnyen unalmas, meg így első hallásra cseppet sem hárdkór, de ezzel a sémával - egy nyomás, egy oldalemelés, egy döntött oldalemelés - bármelyik edzésterv behelyettesíthető a fentiek közül, azzal a módosítással, hogy ha csak egyféle nyomás van akkor abból lehet 4 sorozatot végezni. Persze, lehet az oldalemelést kábellel, egy kézzel, oldalt fekve, vagy más variációban végezni időről időre, mint ahogy a hátsó delta edzése is lehetséges döntött oldalemeléssel kézisúlyzóval, csigán, vagy hátsódelta gépen, és egyéb speciális gyakorlatokkal, de a séma mindig ugyanaz: egy gyakorlat az első, egy az oldalsó, és egy a hátsó deltára, plusz esetleg trapézizom edzése, ha azt nem a hátizommal együtt végzed. Minden egyéb plusz gyakorlat a regenerálódásodat fogja rontani, és csak nagyon haladó szinten, profi kieg és kaja arzenál mellett, plusz jó genetikával lehetséges és hasznos. Egy korlátozott ideig növelheted az intenzitást lemaradt testrész esetén például, de hosszú távon semmiképen sem.

2,27 kg 
 / 4.4
 
11 900 Ft

Összefoglalva tehát: hasznos tippek akadtak a cikkben, érdemes minden nyomás variációt tesztelned (leszámítva a nyakból nyomást), hogy melyik fekszik neked a legjobban - vagy időről időre egyszerűen leváltani a már megszokottá vált gyakorlatodat egy újra - de egy-egy hét kevés lesz rá, hogy bármelyiknek is ráérezz az ízére. Emellett a vállizom esetében bánj óvatosan a sorozatok számával, mert kemény terhelésnek van kitéve melledzés, de még hátedzés során is. 

Mire vársz még? Irány a terem!

Team Builder

(a cikket a 2011-es Musclemag augusztusi számában olvastuk)


Kapcsolódó cikkek
Amennyiben a mellizmod van lemaradva, úgy egyértelmű, hogy kiemelt figyelmet érdemes fordítanod az edzésére. Az alábbi programban egyenesen két melledzésed lesz...
A tartalom: Füzessy Tibor, Vértesszőlősről ezúttal Samu helyett Nagy Ákos és strongman barátai jelentkeznek, Guldi pedig szokás szerint elmeroggyant, de jópár e...
Félig tudományos, de inkább érthetőre megírt anatómiai cikksorozatunkban ezúttal az alkar izmait vizsgáljuk meg – még akkor is, ha tudjuk, hogy ez nem mindenkit...
Talán az összes vádliedzéssel összefüggő probléma közül az első számú az, ha rossz szülőket fogtunk ki - nincs még egy testrész ugyanis, melynél a genetika, a s...
Igen, jól látod, már megint beleszerettünk az őrültségbe. Volt itt óriássorozatos bicepsz és tricepsz edzés, mindennapos húzódzkodás, logikus tehát, hogy egy 10...
Ez a teljes testet átmozgató edzésterv kiválóan alkalmas arra, hogy elsajátítsuk a gyakorlatokat, és hozzászoktassuk testünket a súlyzós edzés okozta terheléshe...
Ha már túl vagy az átmozgatáson, ideje áttérni egy osztott edzéstervre. Elsőre egy kezdő változatra, majd utána jöhet egy haladóbb verzió. Ebben az edzéstervben...
Ez a cikk azoknak szól, akik ilyen-olyan okból, hosszabb-rövidebb időre kihagyni kényszerültek, vagy kihagyták az edzést. Mind ismerjük a nótát: kisebb súlyok, ...

Kérdésed van a cikkel kapcsolatban? Tedd fel!

Ebben a rovatban kérdéseket csak regisztrált felhasználóink tehetnek fel!
Kérlek, jelentkezz be!